Weetjes over Frans Heuvelmans
  • Leeftijd vijftiger
  • Woonplaats Amsterdam
  • Dakloos sinds Woonde bij vrienden en kennissen en daarna in een tent en bestelauto. Nu heeft hij weer een dak boven zijn hoofd.
  • Twitter FransHeuvelmans
  • Bio Schrijver bij Kantlijn | Onrustige scherpe geest | Genoeg is meer dan veel

Frans Heuvelmans

Frans Heuvelmans, vijftiger, is een kleurrijk persoon met een bewogen leven. Troost zoek hij in mensen, kunst, humor en zijn wandelingen door Amsterdam, maar ook in basale zaken zoals koffie en sigaretten. Daarnaast schrijft hij veel en is hij zeer belezen. Frans is bovendien een melancholieke pacifist die gruwt van gemakzucht, natuur en middelmaat. Zijn adagium: genoeg is meer dan veel.

Voordat Frans dakloos werd, heeft hij verschillende opleidingen gevolgd, waaronder een opleiding tot tolk en het Grafisch Lyceum waar hij zich het ‘monikkenwerk’ van boekbinden eigen heeft gemaakt. Ook heeft hij gewerkt bij onder andere een bank, in het Cobra-Museum en in een biologische winkel. Nadat zijn vriendin door een tragisch ongeval overleed, stond zijn leven op z’n kop en trok hij de huisdeur achter zich dicht.

Tent en bestelauto

In eerste instantie logeerde hij bij vrienden en kennissen. “Toen ik vervolgens noodgedwongen bij kennissen van kennissen verbleef, is het rap gegaan. Niet veel later woonde ik in een tent. Ik leefde zo’n anderhalf jaar volledig afgezonderd van de buitenwereld. Daarna woonde ik in een bestelauto die ik per toeval kreeg.” Sinds zijn deelname aan de Straatvogels heeft hij weer een woning in de buurt van het Haarlemmerplein. Met gevoel voor ironie zegt Frans hierover: “In 1982 kwam ik op nummer 166 wonen in deze straat. Nu woon ik op 168. Ik ben twee nummers opgeschoten. Er zit vooruitgang in.”

Zelfrespect

Frans verzorgt wekelijks de lunch bij het Rehab-team, dat op zoek gaat naar daklozen met een psychiatrische achtergrond die zorgmijdend zijn. Je zit hier ‘zo’n beetje met de halve wereld aan tafel’. Laatst kwam hij bij het Rehab-team een West-Afrikaanse vluchteling tegen, met wie hij naar de apotheek ging om medicijnen te halen. Het heeft veel voor hem betekend om deze vluchteling te helpen. “Je krijgt weer zelfrespect. Je durft iemand tegemoet te treden om te vragen waar je recht op hebt.”

Oorlog tegen jezelf

Schrijven is zijn passie. Het biedt hem troost, want schoonheid brengt troost. Maar is het ook ‘een oorlog tegen jezelf.’ Hij is niet snel tevreden. Toch is hij er altijd mee doorgegaan. “Ik vind dat ik echt een verhaal te vertellen heb, en mensen luisteren er graag naar.” Frans laat zich inspireren door onder andere Franz Kafka en de Portugese dichter Fernando Pessoa. Ook muziek is een belangrijke inspiratiebron. Ritme en melodie komen altijd terug in zijn teksten. De onderwerpen waarover hij schrijft variëren nogal, maar de laatste tijd schrijft hij over zijn alterego: een psychiatrisch patiënt die lijdt door liefde, leven en dood. Frans neemt deel aan De Kantlijn, een schrijfclub voor dak- en thuislozen, en zijn werk wordt geregeld gepubliceerd in de Z!-krant. Ook heeft hij opgetreden op VPRO’s boekenbal.

Van digifoob naar digimaan

Frans Heuvelmans vindt straatvogels een geweldig project, al moest hij in het begin wennen aan het twitteren. “Ik heb mij ontwikkeld van digifoob tot digifiel. Inmiddels ben ik een digimaan.” Hij had zich voorgenomen iedere dag een gedicht te twitteren, maar loopt tegen de beperkingen van twitter aan. Nu heeft hij een ander idee: “Twitter mij een woord dat u associeert met dakloosheid en dan geef ik daar een ironische twist aan.” Frans is te bereiken via FransHeuvelmans.

Deel deze pagina
Reageer op " Frans Heuvelmans "

Log in met je Facebook account en plaats een reactie op het artikel " Frans Heuvelmans "

Comments

comments

Tweets van FransHeuvelmans
Alfons @Alfons_sv
Jan @langejan1205
Peter Straatvogel @PeterStr_vogel
Saskia @Saskia_Ams
Sonja @Sonja_Ams