Het Project

Wat gebeurt er als daklozen, die normaal gesproken een teruggetrokken leven leiden, plotseling zichtbaar worden via Twitter? Deze vraag staat centraal in het project Straatvogels.


Vanaf de zomer van 2012 lopen er daklozen rond met een smartphone en een Twitteraccount op zak. Na de start in Amsterdam zijn er nu ook Straatvogels in Nijmegen en Groningen. De Straatvogels geven hun volgers op Twitter een unieke inkijk in hun leven op straat.

 

Het ontstaan van de Straatvogels

Straatvogels is ontstaan in Amsterdam. Daar is het een project van de Protestantse Diaconie Amsterdam, onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam.

 

Het project is geïnspireerd op het project Underheard in New York:

 

 

Headhunter Rutger van Drongelen twitterde op 28 april 2012 over dit project, waarna straatpastor Luc Tanja zich afvroeg of dat ook in Nederland mogelijk zou zijn. Rutger antwoordde ‘Why not?’, en Straatvogels was geboren. Op 6 juni 2012 gingen de Straatvogels in Amsterdam de lucht in. Je kunt hier zien hoe het project feestelijk werd gelanceerd.

 

Een aantal van de eerste Straatvogels twitteren nog altijd. Enkele zijn gestopt, anderen er ook weer bijgekomen.

 

Na Amsterdam is het project als eerste opgepikt in Nijmegen. Daar wordt het project getrokken door Kruispunt Nijmegen en Iriszorg. De volgende stad was Eindhoven waar het project, volgens plan 10 maanden in de lucht bleef. In Eindhoven werkte een brede coalitie van organisaties samen om Straatvogels mogelijk te maken: Neos, Leger des Heils, GGzE, Novadic-Kentron, Kdet en de gemeente Eindhoven. De laatste loot is Straatvogels Groningen. Daar zijn een aantal particulieren verantwoordelijk voor het project dat ontstond binnen de kring van Gewoon een Kopje Koffie.

 

 

Een Storifyverslag van het begin staat hier

 

En enkele nieuwsberichten van het begin staan hier:  

Meer nieuws en medialinks zijn te vinden op onze facebookpagina: Facebook Straatvogels