Youssef

/

Amsterdam

20 jaar

@Youssef_Ams

ik ben dankbaar dakloos en ik werk met daklozen

De Algerijnse Youssef is al 20 jaar dakloos, maar omschrijft zichzelf als een dankbare dakloze. Door mensen uit zijn omgeving wordt hij ook wel ‘Alles’ of ‘Jezus’ genoemd, vanwege zijn bijzondere kijk op de wereld en op mensen.

Materialisme en maatschappelijke druk zijn bijvoorbeeld zaken waarmee Youssef zich op geen enkele wijze verbonden voelt. Zijn warme openheid en positieve uitstraling maken hem tot een inspiratiebron voor een hoop andere daklozen. Begrijpelijk, want deze kleurrijke straatfilosoof weet werkelijk overal schoonheid te ontdekken.

In een filmpje op internet spreekt hij over de ogenschijnlijk eenvoudige muts die hij op het hoofd heeft. Zelf gemaakt, vertelt hij vol trots en vreugde. Het is zijn creatie, zijn kroon. Het is een manifestatie van wat er in hem aanwezig was. Die onzichtbare aanwezigheid bracht hij naar buiten. Hij gaf het vorm. Het resultaat is uniek en vol van schoonheid, betekenis, en de liefde waarmee híj de muts creëerde. Het is een veelzeggend voorbeeld van dat wat Youssef beweegt.

Als vrijwilliger is hij zeer actief bij de Regenboog Groep en daarnaast werkt hij gedreven mee in de inloophuizen Bilderdijkstraat en Makom. Bovendien veegt Youssef eens per week een uur straten schoon en dat levert hem een warme maaltijd én vier euro op. Bij Makom komt hij inmiddels al een tijd over de vloer, want ruim 14 jaar geleden kwam de goedgemutste Youssef hier voor het eerst: eigenlijk voor wat rust. En voor de kunst, in kunstsuite Makom. Koken doet hij ook, met heel veel plezier. Dat is belangrijk, vindt de straatfilosoof, want het gaat allemaal niet om perfectie. ‘Wat telt is de liefde waarmee je iets doet’. En dat is zichtbaar.

Enkele jaren geleden hield Youssef een website bij, waar nog altijd een en ander op te vinden is. De site draagt de toepasselijke naam ikbenAlles.nl, maar wie Youssef graag beter wil leren kennen kan hier een kijkje nemen.