Peter

56

Amsterdam

Niet meer! Peter heeft sinds een jaar weer een eigen huis.

@PeterStr_vogel

Voorheen zwerver zeg maar een soort Zwiebertje. Maar nu weer in eigen woning

Peter, 56 jaar, is twee jaar dakloos geweest en heeft gelukkig nu weer een eigen huis. Van oorsprong komt hij uit de Zaanstreek, maar heeft lang in Amsterdam gewerkt. Peter is van alle markten thuis. Heeft werk gehad als schoonmaker, maar ook als beveiliger. Hij heeft zelfs voor de gemeente Amsterdam gewerkt bij de zwembaden. “Ik heb een EHBO-diploma”, zegt Peter trots. Jaren geleden verhuisde hij naar Lelystad om daar zijn geluk te beproeven. Nu is hij weer terug in Amsterdam.

Van werkloos naar dakloos

Helaas verloor hij in 2007 zijn baan. Als gevolg van een overname. Thuis zitten wilde hij niet, net als een ww-uitkering. Hij ging aan de slag via het uitzendbureau. Het verlies van salaris nam hij voor lief. Toen ook het werk via het uitzendbureau ophield, bleek een ww-uitkering nog maar 70% van weinig te zijn. Te weinig dus. Toen hij zijn huur niet meer kon betalen, zei hij de huur op en vertrok naar Amsterdam. Terug naar zijn roots. In Lelystad kon hij niet aarden en in Amsterdam is er meer kans op werk. Zo kwam Peter als dakloze begin dit jaar terug in Amsterdam. Hij liet alles achter in Lelystad en wilde de periode overbruggen met wat spaargeld. Het spaargeld is inmiddels op.

Van dakloos naar dakhebbend

Sinds begin 2014 heeft Peter weer een eigen huis. En ja dat bevalt. Wel slaapt hij bij mooi weer regelmatig nog op het balkon. Dat lijkt op de een of andere manier toch te kloppen voor hem. Veel zaken zijn weer op orde bij Peter. Alleen werk heeft hij nog altijd niet. 

Werk vinden

Werk vinden, blijkt moeilijk te zijn. Toch gaat Peter niet bij de pakken neerzetten. Je moet tenslotte door. Hij is positief. “Ik kom er wel, er komen betere tijden” zegt hij. Het liefst gaat hij gewoon weer aan het werk. Tot die tijd werkt Peter bij het inloophuis Makom en bij Rederij Kees.

Positief blijven

Peter heeft nooit willen niet bedelen. Soms heeft hij wel wat ‘zwart’ gewerkt om eten te kopen. Andere keren at hij bij inloophuizen. Je bent vaak met andere mensen op je heen, maar andere momenten ben je helemaal alleen. Soms wel lekker, maar soms wordt dat je ook teveel. Hij probeert daar niet te lang bij stil te staan. “Ik moet door, dat gaat het beste als je positief blijft”, aldus Peter. 

Straatvogels

Peter is een van de straatvogels van het eerste uur en twittert over de dingen die hij meemaakt. Het is boeiend om te volgen hoe het leven is als je weer een huisje hebt na een tijd op straat. Lang niet zo eenvoudig als je op het eerste gezicht zou denken. Als je hem een vraag stelt, dan neemt hij de tijd om te antwoorden. Dat vindt hij wel zo netjes. Je kunt Peter bereiken via @PeterStr_vogel.